Exprimarea opiniei despre semnificatia titlului in 150 - 250 de cuvinte

EXPRIMAREA OPINIEI DESPRE SEMNIFICATIA TITLULUI IN 150-250 CUVINTE

Daca vi se solicita sa va exprimati opinia despre semnificatia unui titlu, folosind intre 150-250 cuvinte, trebuie sa tineti minte urmatoarea structura cadru, pe care o puteti folosi pentru orice astfel de exprimare a opiniei.
INTRODUCERE
In introducere se formuleaza opinia despre titlul operei literare. Aceasta trebuie sa contina circa 4-5 randuri.
CUPRINS
In partea de cuprins trebuie sa explicati structura morfologica a titlului si sa precizati sensul cuvantului sau cuvintelor din titlu ( sens propriu / sens figurat, realizeaza o figura de stil / imagine). Aceasta trebuie sa ocupe circa 3-4 randuri.
De asemenea, trebuie apoi sa incadrati textul intr-un gen literar, accentuand eul liric si sentimentele exprimate, tema poeziei si sa alegeti figuri de stil si imagini artistice care pun in valoare titlul, cu exemple si comentarea acestora. Trebuie sa identificati si un camp lexical care este sugerat prin titlu. - circa 15 randuri
INCHEIEREA
Incheierea va fi de fapt o concluzie care va relua ideea ca titlul este unul potrivit si bine ales, sugestiv pentru mesajul transmis.



EXEMPLU: Explicati semnificatia titlului textului "Lacul" de Mihai Eminescu.
    In opinia mea, titlul ales de Mihai Eminescu, "Lacul", este reprezentativ pentru poezie si pentru mesajul pe care aceasta il transmite cititorilor, totodata fiind cuvantul cheie al textului, care anticipeaza si concentreaza tema poeziei.
    Titlul operei "Lacul" este alcatuit dintr-un substantiv comun, articulat cu articolul hotarat "-l", folosit cu sensul lui propriu de baza, realizand imaginea artistica vizuala care infatiseaza locul desfasurarii imaginarii intalnirii dintre eul liric si iubita sa.
    Textul de fata se incadreaza in genul liric datorita faptului ca sentimentele sunt exprimate in mod direct prin intermediul vocii eului liric, precum in pasajele: "(...) Si eu trec de-a lung de maluri"; "(...) Si sa scap din mana carma / Si lopetile sa-mi scape" si datorita faptului ca modul de expunere predominant este descrierea, folosita cu ajutorul limbajului artistic. Tema de iubire, impletita cu admiratia pentru natura, este creata cu ajutorul sentimentelor de iubire, dar si mai apoi de jale, impletite cu limbajul artistic folosit la realizarea cadrului natural. De asemenea, titlul textului este sugerat de multe figuri de stil si imagini artistice apartinand primei si ultimei strofe a poeziei, precum: "(...)Lacul codrilor albastru"; "Tresarind in cercuri albe" si totodata de anumite elemente apartinand campului lexical al lacului precum carma, vasla, luntre, trestii, maluri, nuferi, unduioasa apa, precum in citatele "(...) Lacul codrilor albastru / Nuferi galbeni il incarca"; "(...)Si eu trec de-a lung de maluri"; "(...)Si sa scap din mana carma / Si lopetile sa-mi scape".
    In concluzie, titlul textului "Lacul" este sugestiv si respecta relatia continut - titlu, potrivindu-se cu mesajul de romanta trista, lacul fiind elementul care desi "il amageste" pe eul liric prin decor si prin iluzii, tot lacul este elementul care il consoleaza la final, cand eul liric "Suspina si sufera", realizand ca totul a fost doar un vis.