Ce veti sti dupa aceasta lectie?
- ce este aceea o clasa si ce clase exista
- cum se scriu / citesc numerele pana la 1 000 000
- cum se compara numerele pana la 1 000 000
- cum se rotunjesc numerele pana la 1 000 000
- cum se descompun numerele pana la 1 000 000
La numerele de la 0 la 1 000 000, putem intalni urmatoarele clase:
Orice numar se citeste de la stanga la dreapta. De exemplu, numarul 1234 se va citi "o mie doua sute treizeci si patru".
Locul ocupat de fiecare cifra a numarului scris reprezinta un anumit ordin (de la stanga la dreapta):
- Ordinul 4 este ordinul miilor, deci cifra 1 reprezinta ordinul miilor si de aceea se citeste "o mie".
- Ordinul 3 este ordinul sutelor, deci cifra 2 reprezinta ordinul sutelor si se citeste "doua sute"
- Ordinul 2 este ordinul zecilor, deci cifra 3 reprezinta ordinul zecilor si se citeste "treizeci"
- Ordinul 1 este ordinul unitatilor, deci cifra 4 reprezinta ordinul unitatilor si se citeste "patru.
ATENTIE !
Absenta unitatilor de la un anumit ordin este marcata in scris cu cifra 0 si in citirea numarului, ordinul respectiv nu se citeste.
De exemplu, daca avem numarul 11503, il vom citi "unsprezece mii cinci sute trei". Puteti observa ca nu se citeste "unsprezece mii cinci sute zero zeci trei" !
Pentru a citi un numar natural de pana la 1 000 000, vom citi numarul de la stanga la dreapta, pronuntand mai intai numele fiecarui ordin (de exemplu sute, zeci, unitati) si apoi numele clasei respective.
CUM SE COMPARA NUMERELE PANA LA 1 000 000 ?
Pentru a compara numerele pana la 1 000 000, trebuie mai intai sa observam din cate cifre este format fiecare numar.
a) Daca unul dintre numere este format din mai putine cifre decat celalalt, atunci acel numar este mai mic.
Exemplu: 657310 fata de 35674. Primul numar este format din 6 cifre, iar al doilea numar este format numai din 5 cifre, deci 35674<657310.
b) Daca numerele sunt formate din acelasi numar de cifre, atunci se compara valorile cifrelor de acelasi ordin, pornind de la ordinul cel mai mare.
Numarul care va avea cifra mai mare, va fi mai mare decat celalalt. Daca ambele numere au aceeasi cifra la ordinul cel mai mare, atunci se compara ordinul urmator si tot asa.
In exemplul de mai sus, se observa ca primul numar este format din 6 cifre, iar al doilea numar este format din 5 cifre, prin urmare ne aflam in cazul a) de mai sus, deci numarul care este format din mai putine cifre este mai mic, adica 56 487 < 221 305
In exemplul de mai sus, se observa ca ambele numere sunt formate din acelasi numar de cifre, 6 cifre, deci ne aflam in cazul b) de mai sus. Prin urmare vom incepe sa comparam cifrele pornind de la ordinul cel mai mare. In cazul de mai sus, ordinul cel mai mare este 6, iar cifrele pentru ordinul 6 sunt "2" pentru primul numar si "2" pentru al doilea numar. Pentru ca aceste cifre sunt egale, vom compara cifrele ordinului 5. Acestea sunt "2" pentru primul numar, respectiv "2" pentru al 2-lea numar, din nou avem egalitate si vom compara cifrele ordinului 4. Acestea sunt "1" pentru primul numar, respectiv "5" pentru al 2-lea numar. Acum cifrele nu mai sunt egale, deci numarul care are cifra cea mai mare, este cel mai mare. In cazul nostru al doilea numar are cifra cea mai mare (5>1), deci dintre numerele mentionate mai sus, 221 305 < 225 487.
CUM SE ROTUNJESC NUMERELE PANA LA 1 000 000 ?
Pentru a rotunji numerele, trebuie sa fim foarte atenti la ce anume se cere sa se faca rotunjirea:
- Rotunjirea la zeci - in acest caz ne vom uita la cifra unitatilor; daca cifra unitatilor este mai mica decat 5, atunci rotunjirea se va face in minus, altfel rotunjirea se va face in plus.
- Rotunjirea la sute - in acest caz ne vom uita la cifra zecilor; daca cifra zecilor este mai mica decat 5, atunci rotunjirea se va face in minus, altfel rotunjirea se va face in plus.
- Rotunjirea la mii - in acest caz ne vom uita la cifra sutelor; daca cifra sutelor este mai mica decat 5, atunci rotunjirea se va face in minus, altfel rotunjirea se va face in plus.
- Rotunjirea la zeci de mii - in acest caz ne vom uita la cifra miilor; daca cifra miilor este mai mica decat 5, atunci rotunjirea se va face in minus, altfel rotunjirea se va face in plus.
- Rotunjirea la sute de mii - in acest caz ne vom uita la cifra zecilor de mii; daca cifra zecilor de mii este mai mica decat 5, atunci rotunjirea se va face in minus, altfel rotunjirea se va face in plus.
Exemple:
- Rotunjiti la zeci numarul 456: Daca se solicita rotunjirea la zeci, trebuie sa ne uitam la cifra unitatilor. In exemplul de mai sus aceasta este 6, deci vom rotunji in plus, pentru ca 6 > 5, adica numarul 456 rotunjit la zeci va fi 460.
- Rotunjiti la zeci numarul 453: Daca se solicita rotunjirea la zeci, trebuie sa ne uitam la cifra unitatilor. In exemplul de mai sus aceasta este 3, deci vom rotunji in minus, pentru ca 3 < 5, adica numarul 453 rotunjit la zeci va fi 450.
- Rotunjiti la sute numarul 456: Daca se solicita rotunjirea la sute, trebuie sa ne uitam la cifra zecilor. In exemplul de mai sus aceasta este 5, deci vom rotunji in plus, pentru ca 5 = 5, adica numarul 456 rotunjit la sute va fi 500.
- Rotunjiti la sute numarul 435: Daca se solicita rotunjirea la sute, trebuie sa ne uitam la cifra zecilor. In exemplul de mai sus aceasta este 3, deci vom rotunji in minus, pentru ca 3 < 5, adica numarul 435 rotunjit la sute va fi 400.
Similar se procedeaza si cu celelalte rotunjiri.
CUM SE DESCOMPUN NUMERELE PANA LA 1 000 000?
Pentru a descompune numarul, trebuie sa stim care este ordinul fiecarei cifre din numar si pentru fiecare ordin in parte punem un zero la cifra respectiva, mai putin pentru cifra unitatilor.
Exemplu: Numarul este 4356.
Acesta se citeste "patru mii trei sute cincizeci si sase"
Este format din 6 unitati, 5 zeci, 3 sute, 4 mii.
Descompunerea numarului inseamna sa scriem acest numar ca suma de unitati, zeci, sute si mii, adica:
4356 = 4 000 + 3 00 + 5 0 + 6
Pentru zeci, care sunt ordinul 2 am pus cifra 0 dupa cifra care indica zecile.
Pentru sute, care sunt ordinul 3, am pus cifra 0 pentru zeci si inca o data cifra 0 pentru sute, dupa cifra care indica sutele (adica cifra 3).
Pentru mii, care sunt ordinul 4, am pus cifra 0 pentru zeci, 0 pentru sute si inca o data cifra 0 pentru mii, dupa cifra care indica miile (adica cifra 4). Sursa Info Invatamant: http://www.info-invatamant.ro/articole/numerele-naturale-de-la-0-la-1-000-000.